OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

ATTORNEY GENERAL

FILE NO. 97-019

MUNICIPALITIES:
Redistricting

Honorable Michael J. Waller \
State’s Attorney, Lake County

18 North County Street

Waukegan, Illinois 60085-4363.

Dear Mr. Waller: \\>
I have your letter wherei
status of incumbent alderﬁen follow ] edistricting of a

city which does not result

e information that'you have supplied, a
municipality in Lake County has determined that it is necessary,
due to shifts of population within its boundaries, to redistrict
to comply with one man - one vote principles. As you correctly
note, the pertinent statutes expressly address redistricting in
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order to increase or decrease the number of wards because of
increases or decreases in population, but do not specify proce-
dures for redistricting where no change in the number of wards
will result. Your primary concern is what status incumbent
aldermen will have following the redistricting.

Section 3.1-20-10 of the Municipal Code (65 ILCS 5/3.1-
20-10 (West 1996)) prescribes the number of aldermen that cities
of differing populations are authorized to elect. Section 3.1-
20-15 of the Municipal Code (65 ILCS 5/3.1-20-15 . (West 1996))
provides:

"Division into wards. Except as

otherwise provided in Section 3.1-20-

20, every city shall have one-half as

many wards as the total number of al-

dermen to which the city is entitled.

The city council, from time to time,

shall divide the city into that number
of wards." (Emphasis added.)

Section 3.1-20-20 (65 ILCS 5/3.1-20-20 (West 1996)), which is
referred to in both sections 3.1-20-10 and 3.1-20-15, permits
smaller cities, by referendum, to reduce the number of aldermen
to one-half the total authorized, and thus has no bearing upon
the circuﬁstaﬁces you have described.

Section 3.1-20-15 is descended from section 51 of "AN
ACT to provide for the incorporation of cities and villages" (gee
I1l1. Rev. Stat. 1874, ch. 24, par. 51), which provided, in
pertinent part:

"§4. The city council of any city
in this State, whether organized under
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this act or under any special law of

this State, may, from time to time,
divide the city into one half as many
wards as the total number of aldermen
to which the city is entitled; and one
alderman shall, annually, be elected in
and for each ward, to hold his office
for two years, and until his successor
is elected and qualified. In the for-
mation of wards the population of each
shall be as nearly equal, and the ward
shall be of as compact and contiguous
territory, as practicable." (Emphasis
added.)

This provision was held to authorize a city council to redistrict
the city whenever, in its sound discretion, it had sufficient
‘reason to do so. (People ex rel. Stansbury v. City of Danville
(1893), 147 11l1l. 127.) 1Indeed, as is the situation here, the

reason for redistricting cited in People ex rel. Stansbury v.

City of Danville was to redraw wards of more nearly equal popula-
tion. Thereforé, based upon the nearly identical wording of the
earlier section and its previous interpretatién, it must be
concluded that the city in question has the authority to redis-
trict for these purposes pursuant to section 3.1-20-15 of the
Municipal Code.
Section 3.1-20-25 of the Municipal Code (65 ILCS 5/3.1-
20-25 (West 1996)), provides:
"Redistricting a city.
(a) In the formation of wards,
the number of inhabitants of the city
immediately preceding the division of
the city into wards shall be as nearly

equal in population, and the wards
shall be of as compact and contiguous
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territory, as practicable. [sic]
Wards shall be created in a manner so
that, as far as practicable, no pre-
cinct shall be divided between 2 or
more wards.

(b} Whenever an official census
shows that a city contains more or
fewer wards than it is entitled to, the
city council of the city, by ordinance,
shall redistrict the city into as many
wards as the city is entitled. This
redistricting shall be completed not
less than 30 days before the first day
set by the general election law for the
filing of candidate petitions for the
next succeeding election for city offi-
cers. At this election there shall be
elected the number of aldermen to which

- the city is entitled, .except as pro-
vided in subsection (c).

(c) 1If it appears from any offi-
cial census that a city has the requi-
site number of inhabitants to authorize
it to increase the number of aldermen,
the city council shall immediately pro-
ceed to redistrict the city and shall
hold the next city election in accor-
dance with the new redistricting. At
this election the aldermen whose terms
of office are not expiring shall be
considered aldermen for the new wards
respectively in which their residences
are situated. If there are 2 or more
aldermen with terms of office not ex-
piring and residing in the same ward
under the new redistricting, the alder-
man who holds over for that ward shall
be determined by lot in the presence of
the city council, in the manner di-
rected by the council, and all other
aldermen shall fill their unexpired
terms as aldermen-at-large. The
aldermen-at-large, if any, shall have
the same powers and duties as all other
aldermen, but upon the expiration of
their terms the offices of aldermen-at-
large shall be abolished.
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(d) If the redistricting results
in one or more wards in which no alder-
men reside whose terms of office have
not expired, 2 aldermen shall be
elected in accordance with Section 3.1-
20-35, unless the city elected only one
‘alderman per ward pursuant to a refer-
endum under subsection (a) of Section
3.1-20-20. :

(e) A redistricting ordinance
that has decreased the number of wards
of a city because of a decrease in pop-
ulation of the city shall not be effec-
tive if, not less than 60 days before
the time fixed for the next succeeding
general municipal election, an official
census is officially published that
shows that the city has regained a pop-
ulation that entitles it to the number
of wards that it had just before the
passage of the last redistricting ordi-
nance."

The clear intention of subsection 3.1-20-25(a) is to
require that a city be divided into wards as nearly equal in
population, and as compact and contiguous, as 1is practicable.
Subsections 3.1-20-25(b), (c) and (e), by their terms, are
applicable only when the number of wards is increased or de-
creased, while subsection 3.1-20-25(d) provides for the means for
selecting aldermen when the redistricting results in a ward in
which no alderman resides. No reported case has construed those
portions of section 3.1-20-25 relating to the residence or

selection of aldermen following redistricting.

As previously noted, People ex rel. Stansbury v. City

of Danville (1893), 147 Ill. 127, concerned circumstances virtu-

ally identical to those which you have described, as well as
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statutory provisions which, in spite of intervening reorgani-
zation and recodification, have changed little in substance.
(See Ill. Rev. Stat. 1908, ch. 24, par. 48 et seqg.) Then,. as
now, the only provision relating to the effect of redistricting
upon aldermen whose terms had not expired referred to circum-
stances in which the number of aldermen was increased. Although
the status of such officers was not at issue in the case, the
recitation of facts by the court indicates that those aldermen
whose terms did not expire had held over to represent the new

wards in which they resided. (People ex rel. Stansbury v. City

of Danville (1893), 147 I11. 127, 129, 134-35.) The court did

not question the procedure.

Clearly, a city may redistrict even when no change in
the number of Qards will result. Further, because aldermen are
generally elected to staggered terms (see 65 ILCS 5/3.1-20-35
(West 1996)), there will ordinarily be aldermen whose terms of
office do not expire upon the implementation of any redistricting
plan. No statuﬁory provision pdrports to permit an incumbent’s
term of office to be cut short by redistricting, and, indeed,

such a statute would potentially be subject to constitutional

challenge. See Tully v. Edgar (1996), 171 Ill. 2d 297, 307, 308.

The few reported cases from other jurisdictions are not
helpful because they tend to be specific with respect to their

facts and the applicable statutes. In State ex rel. Wood v.

Bosset (1913), 85 NJL 113, 88 A. 853, it was held that, after the
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division of his ward into two wards, an incumbent city council
member continued to represent his old ward until the end of his

term, thus delaying the effective date of the redistricting. In

Summit Hill Borough (1913), 240 Pa. 396, 87 A. 857 and in

Cotteral v. Barker (1912), 34 Okla. 533, 126 P. 211, it was held

that municipal redistricting into fewer wards resulted in the
ouster of all incumbent officers upon the ordering of elections
in the new wards. Neither the facts nor the statutory provisions
in any of these cases appear to be similar to those now under
consideration, and thus no analogy to Illinois law may be drawn
therefrom.

In the absence of clear statutory direction, there are
three alternative interpretations to be considered: firstly,
redistricting may be deemed to result in all terms of office of
aldermen ending, or all such offices becoming vacant; secondly,
incumbent aldermen could continue in office representing their
old wards until their terms end; or thirdly, incumbent aldermen
could continue in office, representing the new wards in which
they reside, as is provided in subsection 3.1-20-25(c) of the
Municipal Code in the case of an increase in the number of wards.

As previously noted, the first alternative potentially
runs afoul of the protected constitutional right to vote, and
hence will be excluded from further consideration. With respect
to the second alternative, the continuance of incumbents in their

old wards would delay the implementation of the redistricting
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scheme, contrary to the public policy behind redistricting, and
would also create uncertainty over the continuing status of the
aldermen elected at the first election following the redistrict-
ing. The third alternative, allowing those aldermen whose terms
do not expire to continue in office representing the new wards in
which they reside, or as aldermen-at-large, provides the most
practical result. That is the procedure prescribed with respect
to redistricting to increase the number of wards, and is also the
procedure that appears to have been followed in the only reported
Illinois case in which the matter has been touched upon.

It is well established that statutes are to be given

the most rational and sensible interpretation possible. (People
v. Brown (1983), 118 Ill. App. 3d 609, 611.) It is my opinion,

therefore, that when a municipality is redistricted with no
increase or decrease in the number of wards, the procedures
provided in subsections 3.1-20-25(c) and (d) of the Municipal
Code should be followed. Consequently, in such cases, incumbent
aldermen will continue to serve representing the new wards in
which they reside until their current term of office expires. 1If

more than one alderman resides in a redrawn ward, one should be
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;
/

determined by lot to represent the ward and all others will serve

as aldermen-at-large for the duration of their terms.

Sincerely,

JAMES E. E;;NéjaiL-_——’

ATTORNEY GENERAL




